mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

The- och kaffeprovning på Swärdska Huset.

12-07-07
Svenskarna lär ju vara storkonsumenter när det gäller kaffe, och har så varit i generationer. Förr var det ganska komplicerat, man köpte sina bönor i en påse och malde dem på kvarnen därhemma. Sen pytsade man i några skedar av det nymalda ner i kokande vatten och lät det stå och dra en stund, så att sumpen sjönk till botten innan man serverade. 

Visst, det går fortfarande att göra på samma vis – om man har en egen kvarn förstås. Annars finns det ju för all del alternativ, som bryggkaffe, espresso, latte mm. Och det finns kaffe som är smaksatt med både det ena och det andra. Och så finns det ju kaffegök! Men att göra kaffegök på det gamla sättet kan vara lite knepigt nu för tiden, om man inte sparat några tioöringar förstås. För har man bara en tioöring är det inte så svårt.
Man lägger tioöringen i botten av koppen, fyller på med starkt kaffe tills man inte längre kan se myntet, och sen fyller man på brännvin tills det syns igen!

I fredags bjöd Swärdska huset in till the- och kaffeprovning, och Kopparbergar'n ville förstås vara med. Det ville också Lars-Åke Persson, Birgitta Andersson Kristina Kiuru och Ragnhild Geschwind som glatt poserade för kameran.

Vi från Kopparbergar'n vet inte exakt vad som serverats i de små kopparna som kvartetten på bilden smuttat ur, men av minerna att döma så smakade det i alla fall bra. Och visst borde kaffet smaka riktigt bra, när en specialist står bakom tillredningen av utvalda kaffesorter.


Mattias Dellerhagen pratar kaffe med Tommy Falkenström från Mårdshyttan.

Mattias Dellerhagen heter specialisten som fanns på plats på Swärdska huset den här dagen. Han representerar företaget johan & nyström som sysslar med kafferostning och thehandel.
Mattias lagade till kaffe från olika delar av världen, och till och med från olika enskilda gårdar i exempelvis Kenya och Colombia. Han berättade att kaffet får sin speciella smak och karaktär av bland annat jordmånen som kaffebusken växer i. Även höjden över havet har sin betydelse liksom skördemetoden. Kaffe som kommer från en ambitiös och kunnig odlare har också en högre kvalitet i slutänden.

Kopparbergarn's representanter provsmakade olika sorter, och visst märktes det tydlig skillnad från den ena koppen till den andra. Det var dock inte så lätt att så där i en hast bestämma sig för vilket kaffe som var bäst. Säkert är det med kaffe precis som med vin, att en sort är att föredra framför en annan till en viss typ av tilltugg. För att avgöra detta skulle man nog behöva ta hem ett paket och prova i lugn och ro hur det smakar till olika saker, och inte minst till tioöringen.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm