mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Temautställning på muséet

12-07-19
Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening har en liten nyhet för året. Förutom de fasta utställningarna i föreningens muséer provar man med en temautställning om leksaksbilar. Om försöket slår väl ut kan temautställningar bli återkommande inslag i föreningens verksamhet.

Årets temautställning handlar alltså om leksaksbilar, men inte vilka bilar som helst, utan enbart sådana som tillverkades av företagen Galanite och Tomte – Lærdal.

Galanite var en svensk plastindustri, startad av ett par invandrade danskar, medan Tomte – Lærdal hade sin hemvist i Norge. Båda fabrikerna tillverkade flera slags leksaker och även andra plastvaror, men det är de små enkla bilmodellerna i skala 1:43 från 50- 60- och 70-talen som blivit föremål för samlare.

De bilar som ställs ut nu tillhör Hans Larsson och Björn Holmberg och i sina samlingar har båda med exemplar som de själva lekt med i sandlådan en gång. Här på bilden pekar Björn ut en sådan.

Tillsammans med bilarna ställer de båda samlarna ut en skärm med information om tillverkarna och de modeller som framställdes. Hans Larsson poserar här framför informationstavlan medan sonen Edolf kollar på bilarna i hyllan.

Även om modellerna är enkla, är de ändå naturtrogna, och den som minns hur Saab 96, Volvo Amazon, Volkswagen 1200 och andra bilar från den tiden såg ut, har ingen svårighet att peka ut dem bland modellerna.

Bilarna från de båda fabrikerna ser annars väldigt lika ut i utförandet, men Kopparbergar'ns skarpögda reporter, Inger Aftonljus, fann en liten skillnad som gjorde det möjligt att skilja dem åt. Vad det handlar om avslöjar vi dock inte, utan överlåter åt andra besökare att göra sina egna upptäckter.
Utställningen är öppen tom 26 augusti.

Text och foto: Björn Öringbäck

 

Kommentera

mm mm