mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Sommarlovsentreprenörer

12-07-02
Det har varit en vecka med introduktion i entreprenörskap för ungdomar. Alina Pöschhacker var en av deltagarna och berättar här.

Kick off veckan för sommarlovsentreprenörerna startade den 14 juni. Vi blev välkomnade med lite information i Lindesbergs Arena, där skulle vi ca 30 ungdomar ifrån Nora, Linde och Kopparberg tillbringa fem dagar tillsammans. Under den första dagen lade vi grunden för de kommande dagarna och vi sattes genast i arbete. För att få igång idé-tänkandet så körde vi så kallad brainstorming. Efter det gjorde vi en slags pyramid som skulle ge oss idéer till olika yrken utifrån våra egna kunskaper och förmågor. Den uppgiften visade sig vara väldigt uppskattad senare i utvärderingen. 

Vi fick reda på i slutet av dagen att vi skulle marknadsföra oss (sommarlovs entreprenörerna) dagen efter, så vi fick komma med en massa idéer på vilka sätt man kan marknadsföra sig på. Vi kom fram till att dela upp oss i grupper några började med att skriva saker som "anlita oss i sommar" på plakat och ballonger som vi senare skulle använda i en parad ute på Lindesbergs gator. Andra gick till NA och snackade med en journalist. Några gick till ICA samt Konsum för att fråga om de kunde sponsra med lite godis som vi skulle använda i paraden för att locka folk. Det var några som gick runt till företag och delade ut flyers, andra tog kontakt med tv och radio kanaler. På de sätten syndes och hördes vi.

Efter att vi varit ute och tågat blev vi uppdelade igen, varje grupp fick en företagare/entreprenör som de skulle träffa och ställa frågor till vid lunchen. det var personer med alla möjliga yrken. Man fick veta många viktiga detaljer som är bra att tänka på om man ska starta eget företag. 

Vi fick senare lektioner i hur man hanterar pengar, inkomster och utkomster och vart gränsen går för skatt och hur man betalar den om det skulle bli så.

Den tredje dagen var det dags att komma på vilken idé man ville satsa på och vi fick göra upp en affärsplan. Vi gjorde en massa övningar för att komma på idéer men hade man fortfarande ingen aning så fick man hjälp av handledarna som kom med förslag. 
Fjärde dagen skulle man komma fram till ett affärs/företags namn. Hela dagen gick ut på att arbeta på egen hand efter de saker man lärt sig.

Femte och sista dagen hade de anordnat att vi skulle få köra en version av tv programmet draknästet, det gick ut på att man skulle presentera sin idé för två företagare/entreprenörer och få höra deras åsikter och kritik. Alla tyckte att det var en nyttig upplevelse, den stärkte vissa att tro på sig själva och deras idé. Kursen avslutades med jordgubbstårta, fotografering av gänget och utdelning av stipendium och diplom. 

Jag har frågat några om vad de tyckte om utbildningen, de sade att det var bra för de hade kul och fick många nya vänner och att det var en lärorik och rolig upplevelse. 

Handledarna är Klas Brynte, Susanne Lind, Catharina Modh, Malin Linder och Johanna Berg

Text och foto: Alina Pöchhacker

Kommentera

mm mm