mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Navet har fått upp skylten!

12-07-16
I de gamla färghandelslokalerna på Bergmästaregatan sjuder det av verksamhet, och den som passerar ute på gatan kan se att en ny skylt kommit upp ovanför ingången. ”Navet” står det på den.

Men vad är nu detta? Är det inte Byggeriet som håller till därinne?

Vi öppnar dörren och kliver in i secondhandbutiken. Det är den som fått namnet Navet, men detta är också namnet på den ideella förening som driver den verksamheten. I affären träffade vi Diana Sundberg, som har tidigare erfarenheter av secondhandförsäljning genom sitt engagemang i barnbarnet Filips affär i Ställdalen, som Kopparbergar'n tidigare berättat om. Det finns gott om olika slags varor att botanisera bland, och kanske göra något fynd, men som namnet Navet antyder, handlar det ju om att få till en slags kretslopp. Varor tas emot och varor säljs.

Innanför butiken träffar vi Katarzyna Jankovska, som förklarar hur det hänger ihop.
I botten handlar det om ett EU-projekt som heter SAMS, och det är Activa som äger projektet. Activa är en stiftelse, som i sin tur ägs av Örebro Läns Landsting och Örebro Kommun och som i sin verksamhet fungerar som ett slags arbetsförmedling för svårplacerad arbetskraft. Activa samarbetar också med den ordinarie arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunerna.

Katarzyna är anställd som projektledare av den ekonomiska föreningen Bredsjö Kulturkooperativ, som också är en samarbetspartner till Activa, och det är genom kulturkooperativet som det direkta projektarbetet utförs.

- Det är själva projektet som har namnet Byggeriet, berättar Katarzyna, och syftet är att hjälpa människor som hamnat utanför arbetsmarknaden, att hitta en väg tillbaka dit. Men projekt är alltid kortvariga, och Byggeriet som projekt tar slut under nästa år. Därmed inte sagt att den verksamhet som bedrivs i lokalerna ska läggas ner då. Tvärtom! Målet är att omvandla Navet till en ekonomisk förening som står på egna ben.
Navets grundverksamhet skall vara insamling och mottagande av varor och produkter som direkt, eller efter renovering kan säljas i den egna butiken. Man räknar också med att av begagnade artiklar skapa nya produkter. Det kallas ”Re-design” och är ett begrepp som Katarzyna refererar till, och det nämns också på skylten utanför.

Begreppet förklaras ytterligare på Byggeriets hemsida:
Redesign innebär att ta tillvara på uttjänta möbler, kläder, ja egentligen allt, för att skapa nya produkter. Inom möbelindustrin är det en stark trend, vilket inte minst syntes på möbelmässan i Milano 2010 där Redesign fanns i var och varannan monter! I ett samarbete med BKT är målet att minska “sopberget” samtidigt som vi skapar unika produkter, vilka säljs i vår butik på Bergmästaregatan. Du kan också vara med i arbetet med att återvinna, sortera, tillverka och sälja. Det här är en verksamhet som absolut behövs och som troligen kommer att växa kopiöst de närmaste åren. Här tror vi att flera nya arbetstillfällen ligger och väntar!



Förutom Katarzyna arbetar också Taher Hosseini på Byggeriet. Under vårt besök höll han på med att sätta upp verktygstavlor i verkstadsdelen.

Ett nytt kök håller också på att färdigställas. 

De som vill lämna saker de inte längre behöver själva kan göra det direkt i butiken, men två eftermiddagar i veckan har man också öppet i Återbrukssladan ute vid återvinningsanläggningen på Skäret.

Text och foto: Björn Öringbäckr................

Kommentera

mm mm