mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

På nya äventyr!

12-07-17
Namnet till trots skriver vi inte enbart om centralorten utan gör ibland vindlande upptäcktsresor till andra delar av vår kommun. Den här gången har vi varit ända till Bångbro! Visste ni, kära läsare, att där fanns det en gång en skola? - Jasså, det visste ni? Då vet ni kanske också hur skolan används i dag? Vi från Kopparbergar'n har i alla fall varit där och besökt ett företag som heter...

Bångbro Kids & Outdoor


Felicitas Nowak och Jeroen Dekkers

Det är Felicitas Nowak och Jeroen Dekkers som i Bångbro skola bedriver sin verksamhet med turism och besöksnäring i basen. Som företagsnamnet antyder riktar de sig särskilt till barnfamiljer, men alla är naturligtvis lika välkomna oavsett ålder och med eller utan barn.


Gästerna får stöd och hjälp både i sitt boende och med språket.

Gästerna kan välja mellan olika slags boende och här finns flera alternativ, allt ifrån lägenhetshotell till modernt vandrarhem med gemensamt kök och sällskapsutrymmen och dessutom camping.
Förutom Campingen finns det 38 bäddar, men man har tillstånd för att tillfälligtvis kunna ta emot upp till 100 övernattande.
Mat är ju också viktigt, så naturligtvis erbjuds den populära "Bed and Breakfast"-kombinationen förutom café och restaurangverksamhet. På resturangen kan man bland annat njuta av holländska specialiteter och snacks.


Felicitas passar in i skolmiljön med sina goda språkkunskaper.

En annan viktig gren av verksamheten är den språkskola som Felicitas bedriver för människor med tyska eller holländska som modersmål. Det handlar om vuxna, som av en eller annan anledning vill lära sig svenska. Det kan till exempel vara folk inom företagande och handel som vill etablera kontakter i Sverige. I Bångbro kan de få två veckors intensivstudier under Felicitas ledning, och det saknas inte intresserade. En del utnyttjar också möjligheten till distanstudier via Skype (datortelefoni med bild). Felicitas Nowak har Swedex certifikat på alla nivåer av kursverksamheten, vilket borgar för en hög kvalitet på undervisningen.

Men kids då? Och Outdoor?

- Vi ska flytta fram och bygga ut lekplatsen, säger Jeroen, och vi har planer på att skapa ett lekland i gymnastiksalen, så att ljusnarsbergarna slipper att åka till Örebro för den saken.


I affärsdelen finns både typiska turistvaror, godis och smaksatt te förutom fiskegrejer, som spön, drag och annat.

- Många av våra gäster kommer mycket för naturens skull, flikar Felicitas in. Fiske är mycket efterfrågat, och vi säljer även fiskegrejer till dem som saknar något i sin utrustning. Dessutom hyr vi ut kanoter.
Och vi arrangerar också 4-hjulingsafari och geocaching, fortsätter hon. Det är ungefär som en tipspromenad med GPS. För övrigt hjälper vi gärna våra besökare att planera trevliga aktiviteter på andra platser, om de så önskar.

Vi får också veta att det är ungefär ett år sedan som företaget startade med nuvarande ägare. Jeroen Dekkers har visserligen varit ägare till fastigheterna under några år, men rörelsen bedrevs tidigare av ett par andra holländare som arrenderade anläggningen. Jeroen har mångårig erfarenhet av liknande verksamhet som han idkat i Lima och i Norge. Nu ämnar han avveckla sina intressen på de övriga orterna och koncentrera rörelsen till Bångbro.

Paret har renoverat en stor del av fastigheten inomhus och här tapetserar Jeroen utanför biblioteket.

- Här finns framtiden, säger Jeroen. Här skall vi stanna och satsa på att utveckla företaget – och familjen.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm