mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Museum och loppis

12-07-19
Glada och nöja efter fikat på Rastgården i Högfors, fortsatte Kopparbergarns stjärnreportrar sin färd norrut, men kom inte långt innan nyfikenheten slog till bromsen. Där ligger Ett gammalt sädesmagasin där Högfors – Mossgruvans byalag inrett museum och loppis. Kombinationen av loppis och museum är väl kanske inte så vanlig, i varje fall så fick den oss att stanna efter bara ett par hundra meters färd.

Inne i det före detta sädesmagasinet träffade vi Mia Chentinell, och de båda sommarjobbande ungdomarna Josefin Norling och Fredrik Edgarsson.

Den nedersta våningen fylls helt av loppiset och även lokalen dörr i dörr hyser ett liknande sortiment. Själva muséet är beläget i två våningar ovanför loppiset och vägen dit består av enkla trappor med ledstänger av granslanor men det är inga problem med detta. Trapporna är ju gjorda för att man skulle kunna bära fulla sädesäckar där en gång.

Väl uppe på andra våningen ser vi oss omkring med lätt förvåning. Det ser inte precis ut som det brukar göra i muséer med välordnade föremål i montrar och hyllor. I stället liknar det mest röran på vinden därhemma, eller överfyllda bord på en bondauktion. Men det är just det som gör det så intressant att gå på upptäcktsfärd. Mer eller mindre välkända föremål som varit i bruk i bygden generationer blandas på ett lite respektlöst sätt, så man bör ta tid på sig att låta blicken glida runt, stanna och undersöka, kanske minnas...

En gammal separator drar till sig ett par andra besökares intresse, och man börjar minnas hur det var att veva en sådan. Även Kopparbergar'ns utsända har i klart minne hur man skilde grädden från mjölken i en sådan apparat, men yngre generationer har nog sällan provat på det tröttande arbetet.

Men det finns som sagt en våning till, och där uppe är samlingarna i stället uppbyggda i hela miljöer. Där finns till exempel en hel bröllopshörna med såväl bröllopspar som altare, kyrkfönster och andra kyrkliga inventarier.

På den översta våningen fann vi dessutom ett antal stora skärmar, fulla med fotografier av personer och miljöer med anknytning till bygden.

- Tyvärr är inte muséet öppet annat än på sommaren, eftersom lokalerna saknar uppvärmning, berättar Mia Chentinell. Därför måste de ömtåliga delarna av samlingarna flyttas till varmförråd över vintern för att sedan ställas på plats igen när det blir vår.

Det är rakt igenom idéella krafter i byalaget som håller igång muséet och loppiset, så därför kostar det ingenting att göra ett besök, om man nu inte köper något i loppisdelen förstås. Men verksamheten i det gamla sädesmagasinet har också blivit något av en angelägenhet för hela bygden, och inkomsterna från försäljningen finansierar också delar av byalagets övriga arrangemang, som majbrasa, midsommarfirande och julgransplundring.

Vare sig man är intresserad av att fynda bland loppisvarorna eller att ta en nostalgitripp på vinden – eller kanske bådadera, så rekommenderar Kopparbergarn Högfors som ett trevligt utflyktsmål.

Text och foto: Björn Öringbäckr................

Kommentera

mm mm