mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Nya butiker i Kopparberg

12-07-06
Efter en lång tid av affärsnedläggningar vänder nu trenden, och inom loppet av ett par veckor har två nya butiker öppnat i centrum. Den ena är Molanders Present och Heminredning, som har öppnat porten i före detta Trolanders järnhandel, och tvärs över gatan i det så kallade Swärdska huset, ligger den andra, som heter just Swärdska huset!

De båda butikerna har delvis liknande sortiment, men var och en har sin egen profil med egna specialiteter.

Monica Edlund Molander flyttade till Kopparberg från Stockholmstrakten där hon tidigare bland annat bedrivit antikhandel, men nu är det alltså moderna saker i hyllorna. Och olika saker! Hela butiken påminner lite om den gamla tidens diversehandel och lockar besökaren till att söka sig runt bland varorna. Där finns heminredningssaker och presentartiklar av olika slag som skålar, glas, ljus och servetter men också färdiga set med handukar, duschcreme och annat.

Det som mest drar blickarna till sig i Monicas butik är dock alla de skojiga väskorna i olika läckra färger samt ett ställ med läsglasögon, också de i glada färger.
- Väskorna är populära, säger Monica. Men det är viktigt att ha många olika modeller. Man kan ju inte räkna med att sälja flera av samma sort här i Kopparberg. Läsglasögon har jag salufört tidigare också. Jag har ett företag som både importerar och försäljer sådana.



Andra varor som man kan köpa i gamla järnhandeln är produkter från Tillmans musteri i Grangärde. Det finns sylt, marmelad, must och andra drycker, allt närproducerat. Närproducerad är också bergslagshonungen som står på samma hylla.
Nya varor kommer till allt efter hand, säger Monica. Vi har till exempel en hörna för lite babysaker, som barnfiltar och lite annat. Det kommer vi nog att utöka, om det finns efterfrågan på sånt, men vi kommer inte att sälja leksaker, och inte heller kläder. Det gör de däremot tvärs över gatan, i Swärdska huset.
Vi har lite kommunikation mellan oss, så att vi inte kolliderar utan kompletterar när det gäller varuutbudet.



Ägarna till Swärdska huset, Ben och Annemarie de Vries, bekräftar att man ser de två butikerna som en fördel för båda. 
- Tillsammans kan vi erbjuda ett brett sortiment och det gör det lättare för kunderna att hitta vad de vill ha.
Makarna de Vries kommer, som många säkert förstår av namnet, från Holland. De Vries är ett av de allra vanligaste namnen där. Med tanke på att de nyss flyttat till Sverige, talar båda en ledig svenska!
- Vi har svenska vänner sedan lång tid och vi har ofta pratat med dem via Skype (datortelefoni), säger Ben.
Ben har tidigare arbetat med läkemedel och naturkosmetik, och Annemarie har arbetat i sjukhuslaboratorium. Men nu har de alltså tagit ett stort kliv i livet, köpt hus och öppnat affär i Kopparberg.
- Naturen och människorna lockade oss hit, säger Annemarie.

I Swärdska huset finns också en hel del present- och heminredningsatriklar, men ändå inte precis likadana som tvärs över gatan, så talet om att komplettera varandra verkar vara sant. Allt är smakfullt exponerat och man har utnyttjat lokalens stora fönster både för lockande skyltning och spännande ljussättning.
Men här finns även en avdelning med intressanta kläder, och en annan med kaffe och te i lösvikt. I den senare avdelningen hittar vi också knäckebröd, skorpor och godis.

- Vi kommer också snart att ha ost och choklad, säger Ben. Vi har just fått klartecken från BMB att hantera sådana livsmedel här. En kaffekvarn är också på gång, så att kunderna kan få nymalet kaffe av bönor efter eget val!
- I den här avdelningen har vi också tänkt oss att ha små ”events” då och då, och det första tillfället är på fredag den 6 juli, då vi bjuder in till kaffe- och teprovning, fortsätter Ben och 
pekar på en affisch på disken.

Se affischen genom att klicka på annonsen i Kopparbergar'n!

Vi från Kopparbergar'n kommer definitivt att vara med, dels av ren personlig nyfikenhet förstås, men också för att kunna återkomma med en rapport om händelsen.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm