mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

En lanthandel för djuren

12-06-29


Strax utanför det centrala Kopparberg finns det en lanthandel men inte riktigt av den gamla sorten. Inte den sort, där man kunde köpa allt från saltsill ur tunna och mjöl ur säck till gummistövlar och fyrtumsspik. Men det handlar ändå om en slags diversehandel med husdjurens behov i centrum.

Djurens lanthandel ligger utefter vägen mot Ställdalen, och är lätt att hitta till. Förutom att namnet framgår av skylten på husets fasad, ser man också en liten träningsplan med olika slags små hinder för bland annat lydnads- och agilityträning av hundar.
Vi på Kopparbergar'n har bara en gammal kastrerad katta, och eftersom hon bor på landet, så försörjer hon sig ganska bra på möss och sorkar. Inte behöver hon så mycket andra grejer heller, men eftersom vi är nyfikna av oss, så gör vi ett besök.
Det visar sig direkt att interiören faktiskt påminner om en gammal diversehandel, med hyllor dignande av allehanda saker med anknytning till djur. Där finns matskålar, halsband, koppel, leksaker, vitaminpiller, foder av många slag, och mycket mycket mer. Precis som i en gammal lanthandel är också luften fylld med angenäma dofter av djurfoder, läder mm.

Bakom disken hittar vi lanthandlarn själv. Han heter Staffan Törnberg och kommer ursprungligen från Stockholmsområdet.

- Hur kommer man då på en sån idé som att öppna en djuraffär i Kopparberg? undrar vi.

- Vi hade redan ett torpställe i kommunen, berättar Staffan, och när det här huset, som tidigare varit just en lanthandel blev till salu, föddes tanken på att starta upp en rörelse där.
Jag hade lagt märke till att det finns många husdjur, framför allt hundar, i trakten, och eftersom närmaste djuraffärer finns i Ludvika och Nora så borde det finnas en marknad här. 

Det är nu två år sedan Djurens Lanthandel öppnade, och företaget är fortfarande under utveckling. Det tar självklart lite tid för djurägarna i trakten att inse vilka resurser som finns här, i synnerhet som våra kunder bor i ett tämligen stort område. Det är förstås Kopparbergare som utgör stommen i kundkretsen, men en del kommer även från andra orter som Storå, Hällefors och Nora för att handla här. Ja till och med från Ludvika, fast det finns två djuraffärer där.

Det är nog mycket vårt breda sortiment som lockar, tror Staffan Törnberg. Vi har flera olika leverantörer av foder och specialkost, och vi tar gärna hem sånt som kunden efterfrågar. Alla kunder är viktiga för oss, och vi är lyhörda för deras önskemål. De som så önskar, får låna träningsplanen här utanför. Den ger goda möjligheter till att ”träna under störning”. Här finns trafiken som passerar, folk som promenerar förbi, med eller utan egen hund, osv.

- Satsar du bara på hundägare? undrar vi.
- Nej, naturligtvis hittar alla andra smådjursägare också vad de behöver här, svarar Staffan. Marsvin och hamstrar är väl alltid populära bland barnen, och även råttor. Vi har burar, inredning och tillbehör för alla sorter. Men hundar och hundägare är den främsta målgruppen.
- Hur ser framtiden ut? Kan man leva på det här?
- På sikt hoppas vi att kunna klara oss på enbart lanthandeln, men än så länge kan jag inte släppa mitt företag i Stockholm. Verksamheten där är helt annorlunda. Där handlar det om besiktning av ventilationsanläggningar, mest i Stockholmsområdet, men även på andra orter i landet. Men det är här vi trivs bäst och vill stanna.

Text och foto Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm