mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Auktion i Ställdalsparken

12-07-25

Juli är sen gammalt högsäsong för sommarauktioner, och det ostadiga vädret har väl gjort att ett och annat besök på badstranden bytts ut mot auktionsplatsen. I Ställdalens Folkets Park hade JG:s Auktionsservice auktion senast i söndags och sen var det dags igen mitt på blanka onsdagseftermiddagen. 

Ett par hundra människor hade ändå tagit sig dit av intresse eller nyfikenhet. Kopparbergar´n var förstås också där – mest av nyfikenhet får vi väl lov att bekänna, för vi skulle nog kunna samla ihop till en auktion med egna grejer även om det mest skulle bli gammalt skräp.

Men så var det inte på denna auktion. Tvärtom! Förutom den sedvanliga inledningen utanför lokalen, med mer eller mindre begagnade redskap och verktyg, så fanns också en del elmaskiner mm, som fortfarande låg i sina originalförpackningar. Och det var bra saker av kända fabrikat som AEG och Black & Decker. Även om det inte direkt blev några fynd, så kunde säkert en som behövde såna grejor vara nöjd med priset.

Sen är det ju så, att på en auktion finns alltid grejer, som ingen behöver, men konstigt nog finner det mesta sina köpare bara priset är lågt.
Jörgen Grönberg, som äger auktionsfirman, säger att han och hans medhjälpare försöker att gallra och sortera, så att det man ropar ut ska vara säljbart.


Finns det något lönnfack måhända?

Det fanns en hel del bra möbler, bland annat ett 1700-talsskåp, och det gick nog tämligen billigt, trodde Jörgen. En chiffonje tilldrog sig Kopparbergar´ns intresse, men inget lönnfack hittades, så antingen var möbelsnickaren för skicklig eller för lat – eller så var Kopparbergar´n själv den late som inte undersökte tillräckligt noga.

Många kuriosaföremål finner nya ägare på en auktion och till de mera udda föremålen får man väl räkna den skyltdocka som från scenen blickade ut över publiken. Den, skyltdockan alltså, fick så småningom ett nytt hem långt uppe i Dalarna.


Else-Marie Axelsson sålde fika och korv till besökarna

När auktionen så småningom var över, fanns bara fyra utrop kvar osålda. Inte mycket med tanke på att det var mitt i veckan och publiken var lite mindre än vanligt. Jörgen berättar att det på helgauktionerna brukar komma 400 – 500 personer men när mycket varor kommer in, måste man också sälja undan. Nästa auktion i parken är planerad till den 5 augusti, och sen blir det gårdsauktion den 12, så det rullar på. Att det finns flera andra auktionsfirmor i området tycker inte Jörgen är något problem. Konkurrens är bra, säger han. Det gör bara att man får skärpa sig!
Och med cirka 15 år i branchen bör han ju veta vad han talar om.r..

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm