mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Tattoo och textilkonst

12-12-19

Ett nytt företag har nyligen flyttat in i Solrosens gamla lokaler vid Gruvstugutorget 2, som stått tomma en tid. Det är Frank o Tanjas Tattoo och Textilart, som nu, när alla formaliteter är avklarade, öppnar sin verksamhet där. Frank, som är tatuerare med utbildning i Nederländerna och mångårig erfarenhet i branchen, är redan igång med arbetet, när Kopparbergar'n hälsar på. 

I "elektriska stolen" sitter 20-årige David Jansson, som får en stor vacker bild på vänstra överarmen. Den vill han ha för att hedra minnet av sin bror, som lämnat jordelivet bakom sig.

Frank jobbar på med tatuerarverktyget och vår spontana fråga till David är naturligvis "Gör det inte ont?" Men han försäkrar oss om att så inte är fallet.

- Jag har varit kampsportare, säger han, och då fick jag ta emot så mycket stryk, så jag blev immun.

Frank tar en paus i arbetet, och vi får en liten pratstund med honom. Hans norska förflutna hörs tydligt i dialekten, men det är inga som helst svårigheter att förstå varandra. Han ger oss en liten sammanfattning av en tidigare period i sitt liv, då han också arbetade med människor, fast på ett annorlunda vis, nämnligen som socialpedagog och specialpedagog för psykiskt utvecklingshämmade och svagpresterande. I det arbetet utvecklade han en ny metod, SIVIUS, som bygger på samspel, och han for också runt i Norge och föreläste om denna.

Men så kom en vändpunkt i hans liv, då den dåvarande livskamraten bröt upp och gav sig av, med barn och allt. En tid var allt kaos, men ur kaos växer nya möjligheter fram, och i dag är han tacksam för vad livet hade i beredskap för honom: Nytt intressant arbete, ny livskamat och många resor härs och tvärs i världen, bland annat till Kina, där de lämnade Beijing och storstadslivet bakom sig för att i stället tillbringa en tid i en liten genuin by, där ingen kunde engelska. En annan resa gick till Sri Lanka. Det var strax efter tsunamin, då tusentals lankeser dött eller skadats svårt, och Frank och Tanja såg en möjlighet att göra en reell insats genom att hjälpa till att bygga upp ett rehabiliteringscenter inom sjukhusets verksamhet.

Men åter till salongen vid Gruvtorget.

Kopparberg är ju en liten ort. Kan det verkligen finnas kundunderlag så det räcker?

- Jag jobbar inte full tid, säger Frank. Det är inte heller någon drop-in verksamhet, utan man får beställa tid. Om skylten "Öppet" lyser i fönstret, då är jag här, och då kan man komma in och snacka och eventuellet beställa tid. Dessutom kommer Tanja inom kort igång med textiltrycket. Maskinen kommer kanske redan i morgon. Det handlar om en avancerad tryckmetod, där färgen tränger in i tyget, i stället för att lägga sig utanpå.

Frank visar också en annan maskin, som står i lokalen. Det är en laser, och dess uppgift är att bleka ner, eller helt ta bort tatueringar. Men det är inte så ofta som någon vill ta bort något och det är dessutom inte så billigt. I de få fall då någon vill ha en ändring är det vanligare att skrivs över med något annat.

- Så den här betalar sig nog aldrig, skrattar Frank.

- Jag gör piercing också, säger han i nästa nu, och hivar fram ett collage av bilder på olika utsmyckningar i ansiktet och på andra ställen av kroppen.

I själva butiksdelen hänger exotiska masker, som dekoration på väggarna. Det är sådana som paret samlat på sina resor. Men där finns också en stor tavla i airbrush-teknik, som Frank också kan.

Han berättar för oss att kvinnan på bilden figurerar i en sägen om den lilla ögruppen i bakgrunden, där det en gång fanns fem klippor, men numera är de sex sedan kvinnan förvandlades till sten hon också.

Ja, Frank Andersen har mycket att berätta, men någonstans måste vi sluta, och dessutom återkommer vi med mera om Tanja och hennes verksamhet när hon kommit igång. Paret är ju dessutom nya Kopparbergare, så det blir nog en "Nyinflyttade"- porträtt också.

Något kommer det säkert om Daniel också, för även han har en del att berätta.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm