mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Bambu är grön – och skön!

12-12-20

Just nu gästas Kopparberg av Suzanne från företaget BambooIsGreen som säljer kläder gjorda av bambu. Geoloco Stengalleri är värd för besöket, och Kopparberg Geomuseum har också öppet för besök 11 – 18 alla dagar till och med den 23 december. Bambukläderna finns på övervåningen.

Men kläder av bambu, kan det verkligen vara något?

Nu för tiden, då man knappt vågar baka pepparkakor av rädsla för att bli kallad rasist, är det nog bäst att inte avslöja Kopparbergar'ns asociationer till begreppet bambukläder. Hur som helst visade sig detta vara något helt annat än höftskynken, bastkjolar och långsmala fodral till vissa kroppsdelar.

Kroppsnära och intima persedlar fanns det dock i mängder. Strumpor, trosor, kalsonger med korta eller långa ben, och undertröjor utgör basen i det sortiment som visas, men även handdukar och bäddset finns representerade.

Anledningen till att just kroppsnära textilier tillverkas av bambufiber är bambuns många unika egenskaper.

På BambuGreens hemsida kan man läsa att:

  • Bambu är naturligt anti-bakteriell och antisvampbildande och dessa egenskaper är kvar i tyget även efter att ha gått igenom processen att bli textil och fortfarande efter många tvättar. Detta gör att plaggen inte luktar och håller sig fräscha länge.

  • Materialet har en god förmåga att absorbera, den är 3-4 gånger bättre än bomull, men torkar ändå mycket snabbt.

  • Bambu låter huden andas. Plagget känns svalt när det är varmt och värmer vid kallt väder.

  • Tack vare sina runda och lena fibrer är bambu bra för känslig och lättirriterad hud.

  • Bambukläder är antistatiska. Det gör att plagget sitter bra utan att klistra sig mot huden.

  • Det är lätt att tvätta och torkar fort. Vid tvätt i varmt vatten krymper det väldigt lite.

  • Tyget är mjukt och följsamt.

  • Plaggen är UV-resistenta.

  • Bambutyg är slitstarkt. Bambun är ett mycket starkt material. Bamburören används bl.a. som byggnadsställningar!

Bambuns hemland är ju Kina, och det är också där, som man börjat bygga upp en textilindustri med bambu som råvara.

Här poppar minnesbilder från TV-reportagen kring arbetsmiljön vid kinesiska företag upp i reporterns huvud, men Suzanne hävdar bestämt att sådana är inte förhållandena i den aktuella fabriken. Hon har själv gjort en oanmäld inspektion där, och var nöjd med vad hon såg och fick veta. Det var rent och snyggt, inga barnarbetare eller slaveriliknande förhållanden. Övertidsarbete var frivilligt och gav extra lön.

Företaget BambooIsGreen hör till vardags hemma i Bodafors i Småland, där en butik är inhyst i Emåns Ekomuseum. En webshop har funnits på nätet i fem år, men råkade ut för en datakrasch och är för tillfället under uppbyggnad och därför bjuds nätkunderna tills vidare på frakten.

Förutom bambukläderna säljer företaget också plagg av ekologisk bomull samt banangarn och silkegarn från Nepal. De senare produkterna saluför de nepalesiska kvinnorna för att kunna behålla sina döttrar, som annars riskerar att hamna i prostitution i Indien.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm