mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Låtar från Finnmarken och andra glesbygdstoner

I torsdags kväll var det Sommarkyrkan i Hörken igen, den här gången med "Låtar från Finnmarken och andra glesbygdstoner". Kirsten Holm spelade på finsk kantele och Roland Keijser på flera olika flöjter. 

Kirsten berättade att kantele också är vanligt i Baltikum och att ursprungsinstrumentet har fem strängar. Själv har hon tre sådana med olika slags strängar, stål, brons och hästtagel. De olika strängarna ger helt olika klang när man spelar på dem. Dessutom har hon en niosträngad kantele, men instrumentet kan numera ha upp till 39 strängar.

- Stålsträngar ger toner upp i himmelen, säger Kirsten, medan hästtaglet ger toner som trillar ner i jorden.

Roland hade med sig både spilåpipa och härjedalspipa, instrument som har använts mycket länge i fäbodkulturen. Dessutom hade han bambuflöjter från Nordindien, Egypten och Turkiet. Kombinationen av kantele och flöjt/pipa kändes ovanlig, men instrumentens klanger passade bra ihop. 

Musiken som spelades var mest folklig svensk musik bl.a. flera stycken från Skattlösberg, där Dan Andersson växte upp, men även en låt från Afganistan. Det var underligt att höra dessa arabiska toner spelas på gamla nordiska instrument.

Många kom och lyssnade och bussen från Kopparberg hade en hel del passagerare denna kväll liksom annars, när det är Sommarkyrkan i Hörken. Satt man långt fram gick det alldeles utmärkt att både höra och se musikerna, men tyvärr nådde ljudet inte riktigt ner till dem, som satt längre bak i kyrkan. Ändå var stämningen på hög nivå, när det vankades kyrkkaffe efter konserten. 

Många ville också se instrumenten och Kirsten och Roland visade och delade sin kunskap med besökarna. Man kunde dessutom köpa CD-skivor med musik under kaffeserveringen.

Så for bussen och de övriga hem i sommarnatten, men till nästa torsdag, som är den sista i raden av Sommarkyrkan i Hörken, kommer säkert många tillbaka för att åter njuta av härlig musik.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm