mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Musik på Dansarbacken

Vi i Ljusnarsbergs kommun är lyckligt lottade när det gäller natur och miljö, och flera områden är avsatta som naturreservat. I går, söndag, uppmärksammades ett av dem, Kaljoxadalen, som valts till månadens naturreservat i Örebro län. Arrangemanget kallas musik på Dansarbacken, och den titeln får sin förklaring redan när vi närmar oss området, då svag musik tränger fram till våra öron.

Ute på slåtterängen ser vi röken från en vedeld och en grupp människor finns samlade däromkring. 

Vid Elden sitter Stig-Ove Wilhelmsson och Bengt Lundell och spelar vildmarksmusik på sina munspel. Vid brasan hittar vi också Daniel Gustafson från länsstyrelsen och ber honom förklara för Kopparbergar'n hur allt hänger ihop.



- Det är ett sätt att väcka intresse för våra reservat, och öka kunskaperna om dem. Vi har ett nära samarbete med Hopajola. Tyvärr kunde dock inte någon representant därifrån medverka i dag. En gång i månaden genomför vi en guidningstur i något av våra reservat, och i samband med det försöker vi locka besökare med någon form av kulturella arrangemang. Ofta handlar det om musik, vi har till exempel haft spel på harpa i ett marmorbrott. Här i Bergslagsskogarna är det spelmän från trakten som bidrar till helhetsintrycket.

Bengt och Stig-Ove ha lagt ifrån sig sina instrument en stund, men plötsligt hörs musik från annat håll, närmare bestämt från en gammal träbro över Nittälvens vatten. 

Vi tar oss närmare och ser då att det Kajsa och Johnny Karlsson från Guldsmedshyttan som låter musiken från sina fioler strömma i kapp med älven under dem.

Även på andra platser i närheten spelas det, och vi lockas att följa stigarna dit. En leder till Eskils koja, men musiken där hann tystna strax innan vi kom fram. Det var dags för de som spelat där och på andra platser omkring, att samlas på Dansarbacken för att spela alla tillsammans i Bergslagernas spelmansgille.

Tillsammans med musikerna var det drygt trettio personer som fick uppleva denna härliga dag med varmt och vackert väder och många andra fina upplevelser.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm