mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Många fina hundar

Kopparbergs Brukshundklubb var i helgen arrangör för en inofficiell utställning i Ställdalen.
Mer än nittio hundar var anmälda och 89 av dem kom också till start. Kopparbergar'n har ingen egen hund att ställa ut, så vi åkte till Ställdalen för att stilla vår nyfikenhet och för att kunna berätta för våra läsare hur det var.
På avstånd såg hela arrangemanget ut som ett tältläger, men när vi kom närmare såg vi att tälten ställts upp kring två kvadrater som markerats på gräsplanen. Vi kom dit några minuter innan bedömningarna började så vi använde tiden till att gå runt och prata lite med utställarna och deras hundar vid tälten.

Den första vi träffade var Jenna Pobel från Avesta med en av utställningens minsta hundar, en Chihuahua med smeknamnet Figge, 17 månader gammal.

Och strax därefter träffade vi tävlingens yngsta, blott 4 månader gamla Shetland Sheepdogvalpen Norton och hans matte, Pirkko Karlsson från Grängesberg.

Vi mötte också en hel syskonskara av den medelstora rasen Bearded Collie. Ingela Lundin hade rest ända från Söderhamn för att delta med sina juveler (!). Ja, de hade alla namn efter ädelstenar som Toppens Ametist, Toppens Onyx osv. Den senare gick vidare till final i den första bedömningen.

En annan familjegrupp utgjordes av den populära rasen Golden Retriever. Allihop var vita som snö, vilket Kopparbergarn fann lite underligt, men utställarna, Cecilia Uddenbo och hennes medhjälpare, Paula Mattila från Hällefors, förklarade att den helvita varianten är faktiskt vanligast på utställningar. 

Men det fanns ännu större hundar också, och dit måste definitivt Leonberger räknas. Claes och Eva Björkman var där med fyraårige Zingo, och där var även Marina Fredriksson med ettårige Bengan, en godmodig bamse, som nog inte vet riktig själv hur stark han är. Bengan gjorde bara ett litet skutt, men hans 50 kilo i plötslig rörelse var ändå nog för att slita av läderkopplet. Som tur var fick matte lätt på honom ett reservkoppel av lite grövre dimension.


Toppens Onyx visar stolt upp sina rosetter

Bedömningarna fortsatte även efter att Kopparbergar'n lämnat utställningen. Men Barbro Olsson har välvilligt ställt resultatlista och vinnarbilder till förfogande efter att de båda domarna, Andreas och Joel Lantz från Rimbo gjort sitt. Barbro var för övrigt mycket nöjd med dagen.

Text och foto: Björn Öringbäck

Länk till resultatlista

Länk till vinnarbilder

Kommentera

mm mm