mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Hjärt-lung i Dalarna


Carl Larsson-gården

Medlemmar ur Hjärt- och lungsjukas förening från Nora, Lindesberg och Ljusnarsberg gjorde nyligen en gemensam resa med buss till Dalarna. Barbro Resare hade satt ihop programmet, som i viss mån blev en repris på förra årets resa. Detta berodde delvis på att det den gången inte fanns tid för en guidad tur på Carl Larsson-gården i Sundborn. En sådan fanns nu inbokad för de 46 deltagarna i den nu aktuella färdplanen. Men innan vi kom dit gjorde vi först ett fikastopp efter vägen.

Indelade i tre grupper med varsin kunnig guide fick vi se Sundborn med de autentiska miljöerna och originalkonst av både Carl och Karin, samt fick veta många intressanta detaljer ur deras och familjens liv. En del av det stora huset används dock fortfarande som bostad och är därmed undantagen från visningen. Just den här dagen var det rustat för stor middag i Stora ateljén eftersom en ättling till dottern Kersti skulle gifta sig och vigas på den lilla bron ute i trädgården strax efter vårt besök.

Vi bussresenärer intog i stället vår lunch på den närbelägna restaurangen och fortsatte sedan till Falu gruva och gruvmuséet. Där stannade vi i en timme, vilket var lite för kort tid för att medge en guidad tur nere i gruvan. (Blir det månne en sådan på nästa års resa?).

Men gruvmuséet lockade en del, medan andra bara njöt av det vackra vädret och tog promenader i parken eller bara satt på någon bänk och pratade.

Efter besöket vid gruvan for vi vidare till Bastbergets fäbodar, där vi fick eftermiddagsfika och smaka på ost, messmör och andra produkter som tillverkades där. Vi fick också berättat för oss om fäbodarnas historia och livet där.

Sedan återstod bara hemresan med historieberättande och lotteri.

Text Björn Öringbäck
Foto: Inger Aftonljus

Kommentera

mm mm