mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Skogscaféet i Hammarbacken

12-08-26
Kära läsare! Ni behöver inte göra oss uppmärksamma på att Hammarbacken ligger utanför Ljusnarsbergs kommuns gränser. Vi vet! Men å andra sidan ligger det ju så pass nära, att många ljusnarsbergare kan lockas dit, i synnerhet när det är något intressant som händer där. Hammarbacken har en livaktig hembygdsförening som även driver Skogscaféet under somrarna.

I söndags var det sista öppet-dagen för säsongen, och det valde man att fira genom att bjuda in Åke Mossberg, känd fotograf och hembygdsvetare från Nora.

De cirka 20 personer som kom till caféet den här kvällen bjöds på en härlig blandning av historiska bilder, framför allt från Nora. Med Åkes stora faktakunskaper, varvade med livsöden och anekdoter samt Albert Engström-historier, levandegjordes bildmaterialet på ett sätt som både intresserade och roade oss i publiken.

Tvåhundranittio bilder dansade fram på projektionsduken under de 120 minuter som Åke Mossberg fängslade sina åhörare, som säkert skulle ha kunnat ta emot mer. Åke berättade att han en gång höll en bildberättelse under tre timmar och femtiofem minuter – utan paus! Och det var ingen som lämnade föreställningen innan den var slut!

Den här gången var det i alla fall ett break mellan första och andra timmen, och då serverades kaffe med bulle och ”Hammarbacksrufsar” av bland andra hembygdsföreningens ordförande Anna-Britta Forslund.

Åke Mossberg berättade även lite om sin egen bakgrund, om hur han växte upp i Pershyttan och om sitt tidiga intresse för dokumentation i text och bilder. Han gav oss några exempel från sin dagbok, som han noggrant förde från tioårsåldern och under hela uppväxttiden, samt fotografier som han tagit när han var elva år. Det är fantastiska tidsdokument redan i dag, och blir helt säkert ovärderliga källor att ösa ur för framtida hembygdsforskare.

I slutet av sitt program visade Åke några exempel på vad han kallar ”en bra bild”. Det var framför allt personer, händelser och miljöer på hemmaplan, vardagsbilder ur livet, sådana som sällan anses värda att fotografera, och än mer sällan att bevara.
- Det vi sätter in i våra album, om vi över huvud taget gör det, är bilderna från solsemestern i sydeuropa! säger Åke

Kopparbergar'n instämmer helt i både beskrivningen och värderingen, tackar Åke för hans härliga föreställning och uppmanar alla våra läsare att flitigare dokumentera sin vardag.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm