mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Gode män

Kopparbergar'n har tidigare skrivit om de ensamkommande asylsökande flyktingbarnens situaton, och därvid har vi nämnt begreppet god man. Den här gången har vi pratat med Björn Sahlin, som är en av dem som axlat ett ansvar som god man för flera av de barn som bor eller bott på Bergsgården.
Björn berättar för oss om vad uppdraget innebär.

- Som god man ska man ta tillvara barnets intressen i sådana situationer där normalt sett barnets föräldrar skulle ge stöd och hjälp, säger han. Det kan till exempel handla om läkar- eller tandläkarbesök, kontakt med advokat, migrationsverket eller andra myndigheter eller liknande. Det kan också innebära långa resor. Asylärenden avgörs bara på ett fåtal platser i landet. Vi får ofta resa till Göteborg, ibland till Luleå eller Boden för att bistå barnet som ärendet gäller. I egenskap av god man är man med på alla förhör och samtal, och får på det viset en fördjupad bild av barnets bakgrund och situation.

De ensamkommande barnen får en god man snarast efter ankomsten till Sverige. Den första kontakten mellan barnet och gode mannen sker oftast på det boende dit barnet anvisats. Den kontakten ska förhppningsvis leda till att båda accepterar ett samarbete. Som bekräftelse på detta undertecknar både barnet och gode mannen ett papper,ett slags kontrakt. Den överenskommelsen gäller sedan intill dess att asylärendet avgjorts, vilket vanligen sker inom två till tre månader.

- Vad händer då? undrar vi.

- Det vidare arbetet tas då över av en ställföreträdande vårdnadshavare. Oftast handlar det om placering i familjehem. Ett bra familjehem är värt mycket för att den unga individen ska få en bra start i det svenska samhället. Institutionsboendet är en nödvändig lösning för den första tiden. Men var och en kan ju förstå att om ett dussin tonåriga pojkar trängs ihop på ett boende, så blir det spänningar och bråk. Det spelar ingen roll, vilken nationalitet de har. Men när dessutom många av de här barnen har varit med om ohyggliga saker som att se båda sina föräldrar skjutas till döds i hemmet, så finns det svåra trauma att bära på.

- Vem betalar gode män för deras arbete och resor?

- Migrationsverket står för alla kostnader som mottagningen av de asylsökande barnen medför. En god man får betalt för varje timme han eller hon lägger ner i arbetet, och det kan bli ganska många timmar. En ställföreträdande vårdnadshavare får naturligtvis också betalt. Ersättningen är relativt god, men det krävs också mycket av personen som åtar sig uppdraget. För det första måste man ha en positiv grundsyn på flyktingmottagning, men egenskaper som tålamod och behärskningsförmåga är också viktiga. Man behöver även ha fasta nypor, utan att vara alltför krävande.

- Hur ser situationen ut i dag, när det gäller de ensamkommande barnen?

- Ljusnarsbergs kommun erbjuder totalt 15 platser, men det har aldrig varit mer än 12 som varit utnyttjade. I dagsläget är det bara ungefär hälften. Troligtvis kommer det snart in fler, kanske från Syrien.

- Hur vill du sammanfatta ditt jobb som god man?

- Mycket jobb, men roligt.

Text och foto:Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm