mmm

 

mm

Nyheter

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Bergslagens Demensförening stöttar anhöriga

Igår 16/8 hade Bergslagens Demensförening ett möte i Koppargården. Anhöriga till dementa kan få komma och diskutera svårigheter och möjligheter i vardagen och stötta varandra. Vi träffade Stig Theodorsson som är ordförande i föreningen samt Barbro Jansson och Karin Brose, de två som tar emot och hjälper anhöriga vid behov här i kommunen. De har dessutom egen erfarenhet av att vara anhöriga till dementa och känner väl till problembilden. Under en kopp fika, som Koppargården stod för, berättade de om sin verksamhet.


Stig Theodorsson, Barbro Jansson och Karin Brose.

- På måndagarna har vi fika för de som bor här, berättar Karin. Då får de komma in hit och prata och spela Bingo. Men Bingot har inte siffror, utan man kopplar ihop olika begrepp t.ex inom geografi. Den här verksamheten pågår nästan hela året. Bara en månad på sommaren är det ett uppehåll. Man har satt en gräns vid åtta personer. Då kan Barbro och Karin ta hand om fyra var. 

- Det blir mycket pumpande på termosen, skrattar Karin.

- Det är inte så många som kommer på våra möten, säger Stig och vi är med och funderar varför. När en anhörig på mötet berättar om svårigheten att komma ifrån även till kurser och dylikt i arbetet, inser vi att det kanske kan vara svårt även att komma ifrån till ett anhörigmöte. Det är heller inte lämpligt att prata problem när den demente är med. Han eller hon förstår delar av samtalet och det kan då missuppfattas, fast man bara menar väl.

- Jag har alltid telefonen öppen, säger Barbro. Anhöriga kan ringa när som helst och få prata av sig. 

Och det finns många. Man räknar allmänt med att var 5:e person över 80 år har någon form av demens och det blir allt vanligare även bland yngre människor. För några år sedan gjordes en undersökning i Ljusnarsberg och då fanns 300 dementa personer och det är ju ganska många i en såpass liten kommun. 

- En av de största svårigheterna man har som anhörig är att den demente inte vill att man ska gå någonstans, säger Karin. Man blir liksom fast i hemmet. Hon berättar också att det inte finns mer än två avlastningsplatser att tillgå här i kommunen.  Som anhörig får man också ta alla beslut fast man själv ofta är till åren kommen.

- Du Stig är från Nora, säger Kopparbergar'n. Hur kommer det sig att du blev ordförande?

Stig berättar att det råkade bli så. Den som skulle vara med vid bildandet av föreningen 2005 fick förhinder och Stig ombads att åka i stället. När styrelsen skulle bildas gick det bra att få fram kandidater till alla poster utom ordförande. Stig åtog sig då att sköta föreningen, eftersom han är en van föreningsmänniska och lämnade, som han själv uttrycker det, över det operativa arbetet till Karin och Barbro.

Föreningen i Ljusnarsberg samarbetar med Lindesberg och Nora och är med på alla  konferenser. Dessutom finns nio regioner i landet och dessa samarbetar också och har större träffar. Så ska t.ex föreningarna i mellansverige träffas på Tullbackagården i Nora 13 oktober. Då kommer man där att berätta om Tullbackagården och ha diskussioner och ge varandra tips. Dessutom kommer Hönsa-Karin att stå för underhållning.

Men innan dess är det en föreläsning i Tingshuset 19 september under rubriken "När glömskan blir ett problem". Medverkande är Björn Lennhed, geriatriker och Stina-Clara Hjulström, Demensförbundets ordförande. Föreläsningen är gratis och öppen för alla och man behöver inte anmäla sig i förväg.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm