mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Flitiga blåbärsplockare - och andra

Jo, visst finns det blåbär! Gott om dem till och med! Och mitt inne i byn dessutom!

Vi syftar förstås på de bär som saluförs från ett litet bord mitt emot brandstationen i Kopparberg. På bordet står rågade 10-liters hinkar med mogna, välrensade bär, och bakom staketet står stora lådor med det blå guldet.

När vi kommer dit är det Sudaduang Pangkrathok som sköter försäljningen, medan Duangjai Putthasri tar hand om sin lille son Albin Johansson. Efternamnet har han fått av pappa Daniel.

- Det här med blåbärsplockningen är ett lagarbete, berättar Duangjai. Vi är fem stycken som plockar bären med bärplockare, och sen rensar vi allt innan vi säljer det.

Sudaduang berättar att priset är 30 kronor per liter och man kan köpa så mycket som man vill ha. Köper man 10 liter får man hinken på köpet.



Bengt Birging är just på väg därifrån med en stor hink just när vi kommer dit. Han har köpt åt en bekant, men har tidigare köpt åt sig själv också. Efter en höftledsoperation tar han sig inte fram i skogen lika lätt som förr, och även om han fortfarande gärna tar en skogspromenad, så är det ändå något helt annat att ta sig fram på ostigad mark. En konstgjord höftled kan lätt hoppa isär om man till exempel råkar falla.

Medan Kopparbergarn's manlige representant pratade med Birging har redan vår kvinnliga reporterkollega, som för övrigt har en knäprotes att skylla på, fått upp plånboken och köpt en hink blåbär hon också. Det har den manlige kollegan absolut ingenting emot, även om han inte har några främmande kroppsdelar att skylla på. Men att vara lat kan väl vara en nog så god anledning att inhandla sina blåbär i stället för att kröka rygg i skogen i timtal och sedan tillbringa minst lika många timmar med att rensa, eller hur?

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm