mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Röda Korset engagerar sig för de asylsökande i Kopparberg  

Kopparbergar'n har varit på besök hos Röda Korset och tagit del av föreningens verksamhet för de asylsökande som Migrationsverket placerat i kommunen. Inledningsvis bör vi kanske förklara, vad det innebär att vara asylsökande. Enligt Migrationsverkets definition är det en person som tagit sig till Sverige och ansöker om skydd (asyl) här, men som ännu inte har fått sin ansökan avgjord. Varje asylsökandes skäl prövas individuellt.

Enligt flyktingkonventionen, svensk lag och EU:regler är den flykting som har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.

Se vidare på Migrationsverkets hemsida. (Länk på slutet av artikeln)  

Vid vårt besök  hos RK- föreningen i Kopparberg i lokalen på Riksstigen 1, träffade vi föreståndaren Barbro Gällström och hon berättade att man har verksamhet för de asylsökande flera dagar i veckan. Onsdagar 16 - 19 har man öppet för män över 18 år, och torsdagar 10 – 13 är kvinnornas tid. Männen brukar spela biljard och andra spel, medan kvinnornas tid upptas av handarbete och samtal. Båda grupperna bjuds dessutom på fika. Lördagar mellan 10 och 14 är det öppet för alla och då kommer hela familjerna. Då kan vi bli mellan 80 och 100 personer.

-Tyvärr kan vi inte ta emot barn under 18 år, säger Barbro, men de ensamstående barnen som placerats i kommunen är välkomna i sällskap av någon vuxen.

Alla verksamheterna som bedrivs är mycket uppskattade och ibland kommer så många som ett 40-tal besökande samtidigt. Söndagarnas fotbollsspel i gympalokalen är också väldigt populärt men nu till våren vill man förstås hellre spela utomhus.

Men det är svårt att boka tider på de fotbollsplaner som finns, berättar Barbro. Helst skulle man vilja ha ett ställe där man kunde få mera tid. Det finns en lämplig plats i Bångbro, säger hon, om bara kommunen klipper gräset där.

Barbro är inte ensam i arbetet för de asylsökande, utan har tre – fyra medarbetare och det kan säkert behövas, för det är mycket som gästerna kan behöva hjälp med. Ofta behövs det hjälp med papper, asylregler, kontakter med Migrationsverket, översättningar till olika språk mm. Det senare kan ibland vara lite krångligt, men oftast klarar man sig med hjälp av varandra, och ett ibland begränsat ordförråd på svenska eller engelska.

Trots att Kopparberg är ett litet samhälle kan en del behöva en karta för att få en överblick, och det kan man också få hos RK.

Den första onsdagen i månaden Har RK-avdelningen öppet för inlämning av kläder och andra saker från allmänheten. Någon försäljning utåt, modell Erikshjälpen eller Myrorna har man dock inte, utan allt är reserverat för de asylsökande, som kan köpa varorna till symboliska priser. Pengarna som kommer in, går oavkortat tillbaka till kunderna i form av fika och dopp. De som lämnar in något kan också få sig en fika som tack.

Vi har också andra arrangemang på gång, avslutar Barbro.
Den 8 maj firar vi Röda Korsets dag här i lokalen, och den 25 – 26 maj har vi bössinsamling med mottot ”Hjälp barn att hitta hem!”

Mera om detta senare.  

Under Kopparbergar’ns besök droppade cirka 15 personer in, och vi tog tillfället i akt att prata med några av dem. De flesta kommer från storstäder som Teheran i Iran, och upplever naturligtvis att skillnaden mellan hemorten och Kopparberg är oerhört stor. Inte mycket att göra här inte! Och den svenska vinterkylan är inte populär.

Kopparbergar’n återkommer i senare upplagor med mera om våra asylsökande och framför allt om de ensamstående barnen och deras situation.  

Länk till Migrationsverket i ny sida

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm