mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

KOMIKEN – en annorlunda ungdomsförening

I många föreningar med ungdomsverksamhet på programmet, är det vuxna personer i ledningen, men i KOMIKEN sitter ungdomar själva i styrelsen och arbetar för att andra ungdomar ska få något att göra och uppleva. Ordförande är 15-åriga Lonneke, och i styrelsen sitter också Robin Larsson och Kim Nordqvist. De båda killarna har varit med från starten som skedde för sex år sedan. Övriga medlemmar i styrelsen är Jessica Kähän, Henk Biljoo och Ralf Nielsen. De två senare är väl inga ungdomar precis, men har brinnande intresse för att stödja de yngres initiativ.
Robin berättar om hur KOMIKEN startade...



Det började med att vi var några ungdomar, som var intresserade av musik, och ville ha en replokal. Vi hade också planer på att ordna sånt som disco, LAN-partyn och liknande. Vi fick hjälp av några eldsjälar (han sneglar på Ralf) och så rullade det i gång. Namnet har vi bildat av ”Kultur Och Musik I Kopparberg”.
Vi har ordnat flera LAN-partyn i Kyrkbackskolan med 40 – 80 deltagare, och en gång i ett tält på Malmtorget! Samtidigt arrangerade vi en demofestival med inbjudna band från grannkommunerna! På den tiden hade vi många medlemmar i föreningen, men numera är det egentligen bara vi i styrelsen kvar. Vi har den här lokalen i Gamla Folkets Hus undervåning, där vi träffas för styrelsemöten och ordnar knattedisco ibland.

Ni har berättat lite om hur det har varit, men hur är planerna för framtiden?

Vi söker efter en bättre lokal, där vi kan arrangera fler aktiviteter och även visa digitaliserad film, berättar Loneke van Dam. Biografen i Gamla FH har bara utrustning för att visa film på det gamla sättet och det går snart inte att få tag på såna rullar längre.
Till hösten, flikar Ralf Nielsen in, kan vi bara visa film varannan vecka, om vi skall kunna hålla en god kvalitet på filmerna. Annars skulle det bli alltför mycket B-film. (Ralf är engagerad i flera verksamheter i FH som numera ägs av IOGT. Bland annat är han ledare för ”Junis”, som Kopparbergar'n kommer att besöka senare.)

Men digital bio? Är inte det väldigt dyrt att skaffa?

Jo, säger Lonneke, det är nog inget som vi ensamma kan ro i land, men kanske tillsammans med andra, och dessutom kan man få statsbidrag, har har jag hört.
Vi tjänar ju ingenting själva på våra arrangemang, säger Jessica Kähän, men vi har fått en del bidrag från olika håll. Kommunen bidrar med 70 % (max 7500) av hyreskostnaden för föreningslokalen.
Swe-Rock och MOKS har också hjälpt oss en del. Och vi har även fått stöd från Leader Bergslagen.

Nu har vi från Kopparbergar'n uppehållit det engagerade gänget länge nog, för egentligen hade man samlats för styrelsemöte. Vi tackar för pratstunden och önskar lycka till med nya ungdomsarrangemang.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm