Hem
Kalender
Händelser i vårt område
Gästbok!
|
mmm |
Årsstämma
i Ljusnarsbergs Fiskevårdsområdesförening
Ljusnarsbergs Fiskevårdsområdesförening hade på onsdagskvällen årsstämma på Bångbro Herrgård. Föreningen är en sammanslutning av fiskerättsägare inom området men medlemmar är också alla som köper årsfiskekort för föreningens vatten. Till mötet kom cirka 20 personer med gemensamt intresse att verka för god fiskevård och utveckling av fritidsfisket.
Smidiga val
Föredragningslistan var lång, eftersom årsstämman också är det tillfälle då ny styrelse ska utses för det följande verksamhetsåret. Valförfarandet gick dock väldigt smidigt, mest beroende på att inga avsägelser kommit in, så det blev idel omval, förutom på revisorsposten.
Björn Öringbäck fick fortsatt förtroende på ordförandeposten, med Gösta Bergman som vice. Övriga ledamöter i styrelsen är Inger Aftonljus, Axel Björk, Stig Grund, Mikael Gustavsson, Rolf Karlsson, Torgny Magnusson och Lennart Åhlander.
Femårsplan
Föreningen gjorde för några år sedan en ”femårsplan” över sådant som behövde åtgärdas, och i år kunde man konstatera att nästan allt som står där är genomfört. Ett av de större projekten har varit vindskyddet vid Andtjärn. Kostnaderna för enbart detta uppgick till cirka 30 000 kronor. På årets stämma diskuterades ett nytt stort projekt, i form av djupkartor över Ljusnarn, Olovsjön och Björken. Kartor finns visserligen redan tidigare, men de baserar sig på mätningar som skett genom handlodning från is och båt, och det är tämligen glest mellan mätpunkterna. Mätpunkterna är inte heller så säkert definierade som dagens tekniska utrustning medger.
Gösta Bergman, med erfarenheter från bland annat djupmätningar i Vätterns norra skärgård, åtog sig att undersöka hur andra föreningar framställt sina djupkartor.
Nya kortpriser
Föreningens prislista för fiskekorten har länge legat på konstant nivå, men nu lade styrelsen fram förslag om prishöjning. Bakgrunden är dels stigande priser på fisk för isättning, och dels kostnader för framställning av djupkartor och upprustning av spångar och fiskeplatser vid Andtjärn och Gåstjärn.
För ädelfisktjärnarna säljs endast dagsfiskekort, och priset för dessa kommer att höjas till 100 kr.
Årskorten för övriga vatten höjs till 150 kronor från och med nästa år, medan priserna på dagskort och veckokort behålls oförändrade på 30 respektive 70 kronor.
Samlade fiskeregler
Under årens lopp har reglerna för fiskets bedrivande beslutats ”efter behov”, och det kan ibland vara svårt att spåra de olika delbesluten i protokollen. Därför har styrelsen under året sammanställt, förtydligat och kompletterat de regler som finns, och på stämman lades ett förslag, som ska ersätta tidigare beslut. När protokollet justerats, och därmed vunnit laga kraft, ska de nya reglerna offentliggöras och distribueras till alla medlemmar. Reglerna ska också finnas tillgängliga på försäljningsställena för fiskekort, samt på anslagstavlor vid ädelfisktjärnarna.
Ny lag
Förra året gjordes en ändring i Lagen om fiskevårdsområden, som gör det möjligt för fiskerättsägarna och de som företräder dessa, att ta ut en kontrollavgift av den som bryter mot föreningens bestämmelser. Ljusnarsbergs FVOf kommer att praktisera detta, och den som exempelvis fiskat på otillåtet sätt, eller tagit upp fler fiskar än som är tillåtet, kan drabbas av en kontrollavgift på minst 2 % av ett basbelopp. Att fiska utan giltigt fiskekort är dessutom brott mot Fiskerilagen och kan medföra rättsliga åtgärder.
Livlig diskussion
Regelförlagen väckte en livlig diskussion, och ett par små ändringar infördes, men för övrigt tog stämman styrelsens förslag som sitt. Hela regelverket, samt övriga beslut som fattades, kommer att offentliggöras så snart protokollet justerats och vunnit laga kraft.
........
Trevlig avslutning
Hela mötet hölls i en trivsam anda, och som avslutning bjöds sen samtliga närvarande på en lätt måltid med efterföljande kaffe i Herrgårdens serveringslokaler. Det är ett tack till dem som lägger ner tid och kraft på arbetet inom föreningen och deltar i beslut om utveckling och framsteg.
Text och foto: Björn Öringbäck
Kommentera
|
mm |
mm
|