mmm

 

mm

Hem

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Vårfest för Allergiker!

Pollen i luften och många rinnande näsor, men Astma- och Allergiföreningen i Bergslagen bjöd den 18 april in till vårfest i Församlingshemmet i Kopparberg! 
Ja just det, inomhus! 
Vid tio tillfällen under våren har barn från åk. 2 t.o.m. åk. 5 träffats på onsdagar för att ha ”Onsdagskul” i föreningens lokal i Kopparberg. Som mest har de varit 16 barn som har spelat spel, deltagit i olika turneringar, lekt och pysslat. 
Nu var det dags för avslutning för alla på onsdagskul, samtidigt som det blev en vårfest för alla medlemmar och andra intresserade.

Kvällen började med showen ”Allergisk men Energisk”! Vi vill visa att trots att barn kan vara allergiska och kanske inte kunna vara med på alla aktiviteter, så har även de, stora kunskaper, en inneboende energi och även en rätt att satsa på sina drömmar. Ordförande Anna-Lena Didic´ berättar att det tyvärr är många barn som p.g.a. sin allergi går ur skolan med alldeles för dåliga betyg, och därför får svårt att nå sina drömmars mål när det gäller val av yrken. Dels mår många dåligt av pälsdjursepitel som följer med kamraters kläder till skolan, andra kan reagera på parfymdofter och så finns det då dem som blir sjuka av pollen. När de mår som dåligast är det ofta många viktiga prov som ska skrivas, och resultaten blir därefter. Men med ökad information och förståelse kan man underlätta för dessa elever så att de också kan må så bra som möjligt i skolan! Alla har rätt till skolgång och en skola där de kan vara friska! Ett enkelt sätt att underlätta för pollenallergikerna är bl.a. att se till att lövträd inte finns i angränsning till klassrummen att inte klippa gräset under skoltid och låta barnen som blir riktigt dåliga av sin pollenallergi, få vara inne under raster och idrott.

Ca 30 personer hade tagit sig till församlingshemmet i Kopparberg och föreningens vårfest under denna kväll. Sju barn hade förutom onsdagskul valt att vara med i en teatergrupp på tisdagar eller att visa upp någon annan talang. Barnen hade kommit med egna önskemål och detta resulterade i både teater och akrobatiska konster.

Rickard Didic´ var en av deltagarna i teatergruppen, men han var också kvällens värd och underhöll publiken med lite gåtor medan de andra aktörerna bytte om inför sina olika nummer. Först på kvällens program kom två smurfar på besök, det var Maximus Wecklauf och Joel Olofsson som utklädda till smurfar glatt kom insjungandes på scenen. Tätt därefter kom Maja Nygaard Resare och Linnea Didic´ indansandes som två hejaklackstjejer från ”High School Musical”. Liam Olofsson visade sina akrobatiska konster genom att komma hjulandes fram över golvet. Sen blev det akrobatik av annat slag då Linnea Didic´ kom rockandes på sin rockring och spelade fiol samtidigt! Föreställningen avslutades med teatern ”Snortårtan”, där allt går på tok för stackars allergiska herr Johansson. I teaterföreställningen ingick förutom nämnda barn, även Imelda Alagic´.

Efter föreställningens slut fanns det mjölkfritt bröd och kakor åt alla. Ann Linderholm, som sitter med i styrelsen är föreningens ”bagare” och brukar se till att det finns fika som alla tål.
Alla barn som deltagit i ”Onsdagskul” (och som fanns på plats under kvällen) fick komma upp på scenen, för nu skulle det delas ut pris till alla som varit med i de olika spelturneringarna under våren! De fick dessutom veta att till hösten blir det ”Tisdagsskoj” för dem som går i 5:an till 7:an och ”Onsdagskul” för dem som går i 2:an till 4:an. Det har varit så många barn vissa kvällar, att gruppen måste delas för att de ska få plats i lokalen. Det meddelades också att i augusti blir det en bussresa till Framtidsmuseet i Borlänge och i oktober en bussresa till Ullared! Detta sker naturligtvis i allergianpassade bussar.
Kvällen avslutades med ett lotteri med vinst åt alla, och både barn och publik kunde vandra hem nöjda och glada över kvällen!

Text och bilder: Anna-Lena Didic

 

Kommentera

mm mm