Vilda blommornas dag.
2017-06-20
I söndags firades de Vilda blommornas dag i hela Norden.
Det är dagen då de som tycker om att vistas utomhus, ta lugna promenader och njuta av dofter och färg möts. Mina tankar går till alla dem som p.g.a. allergi inte kan vistas ute hur som helst under den här tiden på året.
Ställdalens Naturstudieklubb försöker i alla fall att ge de som inte är så rörliga en chans till naturupplevleser. Den planerar vandringen så de flesta kan deltaga.
Den här gången välkomnade Kerstin och Bengt Johansson oss till Sköttens i Ö Born. Runt gården finns det mycket vilda växter i olika biotoper. Innan vi började vandringen berättade de kort om gårdens historia. Gården har dokumenterat funnits sedan 1600-talet. Samma familj har bott där i 300 år. Äldste sonen döptes alltid till Jan. Eftersom alla ägarna har hetat Jan Jansson har det varit ganska lätt för Kerstin och Bengt att följa gårdens historia.
De vilda blommornas dag fodrar inga förkunskaper i fenologi. Klubben har sin Märta som är duktig på att examinera växter.
Promenaden startade med att vi beundrade en imponerande stor gran.
Vid granens fot fanns ett stort bestånd av nyponros.
På det som en gång varit vägen till Kopparberg gick vi långsamt och njöt av den den vackra blomsterprakten.
Många arter vackert gräs fanns också att betrakta.
Efter åkerkanten gick vandringen sakta ner mot sjön Björken där det bildades grusbankar vid den stora vårfloden 1977. Träd, buskar, mossor hade etablerat sig i gruset. Så gick vi samma väg tillbaka. Trots att vi nyss hade gått där hittade vi nya växter att beundra.
Nerifrån åkerkanten kunde vi beundra Sköttens gård.
Bakom gården rinner Hörksälven med en helt annan biotop än ängen vi gått på.
Där hade Kerstin och Bengt ställt iordning en långbord som rymde oss alla. Nu plockades kaffeflaskor med tillhörande tilltugg fram.
På bordet lades en bukett av växter som skulle examineras upp.
Floran rådfrågades vid några tillfällen men med många intresserade och kunniga personer blev det inget växtnamn med frågetecken.
Dagen var varm så någon växt blev lite vissen men med lite tålamod gick det att artbestämma dem också
Även gräs blev uppmärksammat.
Här kommer en kavalkad på de mest förekommande växterna som vi såg.
Styvmorsviol
Ängsklocka
Skogsnäva (Midsommarblomster)
Rödblära
Vänderot
Vi satt kvar en lång stund nere vid vattnet och njöt av växtligheten och den vackra sommardagen. Vill man upptäcka naturen osh dess växtlighet är stillhet det ända som gäller.
Efter ett varmt tack till vårt värdpar drog vi oss sakta mot bilarna och fick då möjlighet att avnjuta gårdens trädgårdsväxter.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell
Vad mycket fint det finns i naturen bara man håller ögonen öppna. Och så finns det en massa gårdar etc där man aldrig har varit. Tack för reportaget med de fina bilderna