mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

 

Barnallergiåret är invigt

13-10-21
Eftersom Ljusnarsberg har en mycket aktiv Astma- allergiförening blev Kopparberg en av de platser där Barnallergiåret invigdes med firande.

Mikaela Odemyr från Förbundsstyrelsen och tillika 2:a vice ordförande i Örnsköldsvik kom och talade liksom vårt kommunalråd Ewa-Leena Johansson.

Det var liv och rörelse i Församlingshemmet, när folk strömmade till och Emelie, Hanna och Linnea satt redan och målade i skaparverkstan.

Efter en stunds minglande hälsade Anna-Lena Didic' alla välkomna och berättade lite om dagens innehåll. Hon berättade att föreningen vill bygga ut verksamheten till närliggande kommuner och mycket handlar om skolan. Man vill införa allergironder, där skolmat och miljö undersöks med tanke på allergiker av olika slag. Allergierna ökar i dagens samhälle och kan vara mycket besvärliga, om miljön inte är anpassad.

Första punkten på programmet var att några unga medlemmar underhöll med fiolmusik. Gruppen kallar sig Prosit och är en liten showgrupp.

Linnea Didic' gjorde också ett soloframträdande, då hon under flera minuter spelade fiol samtidigt som hon rockade rockring, en prestation som många förundrades över.

 

Så var det Ewa-Leenas tur. Hon berättade att hon hela tiden försöker uppdatera sig och tänka på vad som görs i kommunen även för allergiker. Vad gör vi? är hennes ledord i sådana här sammanhang. Hon kontaktade bildningschefen och ställde frågan om allergironden och ronder görs, men efter en äldre modell. Så nu ska kommunen uppdatera den till nya undersökningsformer. 

Hon påpekade också att resultatet inte får bli kvar inom skolan, utan även ska delges föräldrarna. 
- Vi måste ju veta, för att kunna ta hänsyn, sa hon.

Nästa fråga till bildningschefen gällde städningen. Där har nyligen varit en utvärdering och Ljusnarsberg fick bra betyg.

Ewa-Leena påpekade också hur viktigt det är att vi inte bara arbetar för att lindra, utan verka för att allergier inte uppstår. Det gäller att hålla koll hela tiden.

Till sist skickade hon en hälsning till alla ledare inom ungdomsverksamheten och tackade för deras engagemang.

Mikaela Odemyr talade om att sätta barns allergier i fokus. Det är faktiskt 10 år sedan förra barnallergiåret.
- Barn måste få känna sig välkomna, sa hon och hon har en son med födoämnesallergi, som verkligen råkat illa ut, men hon poängterar att barnen HAR allergi, de ÄR den inte.
Man kan aldrig vara säker på vad restaurangerna serverar. En köttbulle, som skulle vara säker, räckte för att sonen fick ett anfall, som kunde ha kostat honom livet.

Hon berättar också att hon läst om en flicka, som var oerhört allergisk mot jordnötter, fick hastigt föras till akuten när en skolkompis ville se om hon var så allergisk som hon påstod och släppte ner en jordnöt i hennes dricksglas. Det kunde ha gått riktigt illa. 

Mikaela berättade att det är ont om allergologer och hoppas på en ökning av kunskapen inom området. Forskning och förståelse är viktigt.

Efter anförandena fick båda talarna klippa banden till ballonger och därmed är Barnallergiåret invigt.

Så fortsatte dagen med fiskdamm, tipspromenad, lotterier, försäljning av fika, kakor, kramdjur, hudprodukter och mycket annat. Pengarna av försäljningen delas lika mellan föreningen och allergifonden. Man fick också lägga en frivillig slant i en fiollåda för gruppen Prosit och de pengarna går oavkortat till fonden.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm