mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Betsy – kossan med många ägare

13-10-04

I en hage i Hjulsjö går en ko som heter Betsy. Kanske står det något annat i hennes registreringshandlingar, men i Hjulsjö heter hon i alla fall Betsy. Det har de sju delägarna bestämt. Intill helt nyligen har hon bott i Orsa tillsammans med andra kor av samma sort, Svensk Fjällras. Men nu har hon alltså flyttat till Hjulsjö, där hon för närvarande är den enda kossan över huvud taget!

Flytten är en följd av det omställningsarbete mot en hållbar framtid, som pågår på många ställen i Sverige just nu. För Hjulsjöbygdens del startade omställningen med ett möte som arrangerades i samarbete med Bredsjö Kulturkooperativ och Omställning i Praktiken. Detta möte utmynnade i att man skapade fyra arbetsgrupper med lite olika inriktning. Det rör sig om kultur, affär, energi och odling. I odlingsgruppen ingår bland andra Rudy Hobbenschot, som tillsammans med Ellen Mulderij driver en gård med fåravel i trakten. Det är också på deras gård som kossan numera bor.

- Men det tog lång tid att nå så långt att det blev ett konkret projekt, berättar Rudy. Det fordrades flera möten, bland annat i Gillersklack, innan bitarna föll på plats.

- Grundtanken var redan från början att flera familjer skulle engageras, berättar Rudy under mjölkningen och så småningom blev det sju som är delägare i Betsy, och som tar hand om mjölken var sin dag i veckan. Även om Rudy själv klarar handmjölkning bra, så är det för kossans del bäst med fasta rutiner och samma handlag.

Därför kom man fram till att en mjölkmaskin skulle vara den bästa lösningen för alla inblandade.
Tack vare pengar från Leader Bergslagen kunde också en portabel sådan införskaffas.

Att omställningsarbetet började med en gemensamt ägd ko är ingen slump.

- Kons skötsel och välbefinnande fordrar ansvar och utvecklar gemenskapen, säger Rudy. Men kon har också flera betydelser för att utveckla projektet.

• Kon är en symbol för ett bra liv på landet och för lokal matproduktion.
• Kon är viktig för att hålla landskapet öppet.
• Kon ger sysselsättning och man kan utveckla det vidare.
• Kons gödsel är en bas för ekologiska odlingar

I arbetet med ’Omställning Sverige’ kan processen som startas med att sköta om en ko förhoppningsvis leda till att fler människor tänker på lokal mat och servering, grönsaksodlingar, landskapsskötsel, turism och mötesplatser.

Medan vi har pratat har kvällens mjölkning klarats av, och Betsy får återvända till det ännu saftiga betet i hagen.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm