mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Södra Hyttan – inte enbart Loppis

13-07-27
Strax innan man kommer fram till Hjulsjö pekar en skylt med texten Södra Hyttan in längs en väg mot vänster. Ibland finns där också en skylt om meddelar att där finns också Bergslagens största bokloppis. Ibland – det betyder varje lördag och söndag från slutet av juni till och med den 10 augusti.

Vare sig man gillar böcker eller ej, så är platsen ändå värd ett besök, för varken miljön eller verksamheten tillhör det vardagliga


I de gamla industrilokalerna från 1800-talet finns nämligen hyllor med böcker i till synes oändliga mängder. Och alla säljs till enhetspriset 20 kronor, utom ”fulingar” som kostar 10, och barnböcker säljs för fem kronor styck.

Här finns all slags läsning, och man skiljer mellan mera faktainriktade böcker och ren skönlitteratur. Ordningen på de enskilda hyllorna är inte i klass med bibliotekens, så om man letar efter en speciell bok är det inte så lätt. Men om man å andra sidan vill fylla en kasse med blandad sommarläsning så har man alla möjigheter att lyckas.

Utbudet är starkt dominerat av bokklubbsböcker, men det är ju i och för sig inte så konstigt, eftersom det till stor del handlar om gåvor från gallringar, vindsröjningar och sånt. Men den som ger sig tid, kan antagligen göra fynd också.

Personalen berättade att en person kommit fram till disken med ett hårt tag om boken och med lätt darr på rösten frågat ”Vet ni vad det är för en bok ni säljer här?”



Personalen - ja den består av frivilliga från tre olika föreningar i bygden.
SHOIF (Södra HyttOmrådets Idéförening) äger området är huvudarrangör.
medarrangörer är Kulturkooperativet Bredsjö som ansvarar för skulpturer och invigning och Hjulsjö byförening som ansvarar för café och bokförsäljning.
Samtliga personer jobbar ideellt för att bidra till föreningarnas fortsatta verksamheter.



Varje dag som bokloppiset är öppet är det också ett kulturarrangemang på platsens scen. Detta sker i samarbete med ABF.

När Kopparbergar'n var där, var det John Bark som framförde sin egen vispop.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm