mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Jan Hedberg besökte Ställdalens Naturstudieklubb

13-02-10
29 personer kom till Bruksgården för att se och höra Jan Hedberg berätta och visa bilder från sina resor.

Jan är Kopparbergare från början. Hans naturintresse väcktes när han fick följa sin far till Naturstudieklubbens stuga vid Rödmyren. Nu arbetar han halvtid som ambulanssköterska. Utöver det driver han en resebyrå med fyra medarbetare.  Naturintresset har också gjort att han utbildat sig till Skogsmästare och biolog. Skog och träd är hans största intresse. Första resan gick till Ryssland 2001 och sedan dess har han gjort ett 45 tal resor runt jorden. 

Jan inledde med att tala om de olika biotoperna på jorden. Främst barrskogsområdet på norra delen av klotet, den s.k. Taigan, jordens största ekosystem till ytan. Där ca 60% finns i Ryssland, ca 10% i Norden och resten i Nordamerika och ner efter dess västkust. 

Publiken fick börja kvällens resa med att se och höra om de stora träden på Amerikas västkust. Bilden visar ett Sequoiaträd som är 7,9 meter i diameter. Sågen som användes är 8,5 m lång. Det tog ca en vecka att fälla trädet. General Grant är 3:dje största trädet i världen och har en volym på ca 1300 m3. Det växer på ungefär samma höjd som Kebnekajses topp. Trädgränsen är inte densamma som här. Världens största träd heter General Sherman och är cirka 2300-2700 år och en volym på ca 1480 m3. Kottarna till dessa jätteträd är ungefär stora som hönsägg. Ett träd som däremot har stora kottar är Sockertallen. Dom kan bli upp emot ½ m långa. Dessa jätteträd, Sequoiaträd och reedwoodträd tillhör familjen Sumpcypresser. 15 – 20 tusen ha kvar som klassas som gammelskog av dessa stora träd i reservat men det finns också odlingar för avverkning. Det finns 3 träd, reedwoodträd, som man kan köra bil genom. Ägarna tar betalt för att man får åka igenom. Ett av dem inbringar ca 2 miljoner per år. Det kan man säga är lönsamt skogsbruk. 

Jan fortsatte med att visa bilder från en resa som startade i Seattle och avslutades i San Franscisco. Man besökte en farm som varje år skördar, förpackar och säljer 1 miljon julträd. Det fanns ca 10 miljoner träd på tillväxt och arealen var på 2,5 tusen ha. En skogshuggare hade sin hund till hjälp att förse honom med bränsle till sågen genom att klövja den med bensindunk.

Ett bildspel med gamla och nya bilder visade stora träd, människor och ett gammalt, men i full drift, ångsågverk som tog hand om jätteträden. Ett ihåligt träd visade sig kunna innehålla 10 personer. 

Efter en paus med kaffe och hemgjorda semlor fick vi göra en resa jorden runt med hjälp av ett bildspel.Den startade i Alaska och gick längs USA:s västkust. En ny resa gick från Canada till Central Park i New York. Central Parks yta är 340 ha och markvärde är ca 10 miljarder per hektar. Den är så stor att man kan gå vilse där. Det finns anställd personal som letar efter personer som inte hittar ut.

Nu reste vi snabbt genom Sydafrika,  Australien, Nya Zeeland. Ett stopp i Asien där ca 2/3 av jordens befolkning bor hann vi med. Ett besök vid Mount Everest gjordes. Rysk landsbygd gled förbi. Även våra grannländer Norge och Finland fick besök. Vi slutade kvällen på en fäbod i Härjedalen. Så var det dags att ta sig hem i den snöiga och kalla vinterkvällen men med härliga minnesbilder kvar på näthinnan. 

Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell

Kommentera

 

mm mm